Diszkrimináló vs. általánosító klasszifikációs

A klasszifikációs feladatokat két irányból közelíthetjük meg: a diszkrimináció, vagy az általánosítás oldaláról. Lássuk miben tér el a két szemlélet.


A diszkrimináció során arra koncentrálunk, hogy miben térnek el egymástól az osztályok. Ezzel szemben az általánosítás során megpróbáljuk modellezni az egyes osztályokat, ami törvényszerűen azzal jár, hogy az osztály pontjai közötti hasonlóságra koncentrálunk.

Ha ábrázolni szeretnénk a kettő közötti különbséget, vessük össze a a Support Vector Machine és a az EM algoritmust.

Az SVM egy tipikus diszkriminációs megvalósítás, aminek az eredménye valami ilyesmi:

Annak ellenére, hogy az EM nem klasszifikációs, hanem osztályozó, ez az algoritmus jól szemlélteti az általánosító megközelítést, mivel az egyes osztályon belüli hasonlóság maximalizálására törekszik, így:

Mi az előnye és a hátránya a két megközelítésnek?

Azáltal, hogy a diszkriminációs eljárás nem törekszik az egyes osztályok modellezésre, általában jobb megoldást add tiszta klasszifikációs problémákra. Ennek egyszerűen az az oka, hogy nincs lehetőségünk rossz modelltípust választani, mivel nem választunk egyáltalán. Vagyis abban az esetben ha csupán azt akarjuk előrejelezni, hogy a jövőbeli megfigyelések melyik osztályból származnak, ez az eljárás ajánlott.

Az általánosító nézőpont ezzel szemben magasabb babérokra tör. Célja inkább a rendszer megértése, semmint a puszta előrejelzés. Ennek megfelelően egy jó általánosító megoldás nemcsak passzív megfigyelésre, hanem új adatok létrehozására is használható. . A másik előnye ennek a megközelítésnek, hogy amennyiben sikerül előzetesen az osztályok eloszlástípusát helyesen meghatározni, kevesebb adat szükséges a tanításhoz.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s